Pierogi

Pierogi – ogólnie: kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta napełnione najrozmaitszymi farszami i ugotowane w wodzie lub na parzeupieczoneusmażone czy grillowane; ciasto może zostać zrobione z dowolnego rodzaju mąki (pszennejryżowejkukurydzianejżytniejgryczanej) z dodatkiem wody, jajdrożdży i tłuszczu (masła, oleju, smalcu), śmietany oraz innych dodatków smakowo-zapachowo-barwiących[1]; przy czym ciasto powinno być dostosowane do farszu[2]; pierogi mogą mieć rozmaite kształty np. stożka, sakiewki, trójkąta, półkrążka; potrawa, którą można spotkać w wielu kuchniach na całym świecie, np. w kuchniach polskiejwłoskiejrosyjskiejukraińskiejmeksykańskiejindyjskiej czy żydowskiej; jest to kulinarny koncept pochodzący z Chin, który na ziemie polskie dotarł prawdopodobnie w XIII wieku[3].

more


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Atol Aldabra